Ciri-Ciri RAM Komputer Rusak

Tanda-tanda Ram Komputer Rosak kadangkala tidak disedari apabila ia mula-mula berlaku. Walaupun RAM termasuk perkakasan yang merekodkan sekurang-kurangnya satu pergerakan kerana dikunci dalam satu slot, sudah tentu ia boleh rosak terutamanya kerana faktor usia.

Sebenarnya ada Ciri Ram Komputer Rosak yang boleh kita perhatikan dengan beberapa kejadian yang muncul walaupun ia mula muncul apabila digunakan.

Punca Ram Komputer Rosak

Salah satu Punca Ram Komputer Rosak adalah disebabkan penggunaan yang lama atau sekadar menyebut faktor usia, tetapi terdapat juga beberapa faktor lain seperti berikut: Komponen Komputer.

1. Turun Naik Voltan Elektrik Rumah

Selain masa haus, voltan dalam rumah yang sering turun naik juga boleh menyebabkan RAM komputer rosak. Bukan sahaja RAM, Bekalan Kuasa juga sangat lama kerana ini.

2. Terdapat litar pintas atau elektrik statik

Yang kedua mungkin kerana buruj dalam slot RAM atau kerana statistik elektrik yang muncul.

3. RAM kurang tahan haba

Tidak dinafikan terdapat banyak jenama RAM yang dijual di pasaran. Terdapat beberapa jenama yang mengutamakan harga rendah tetapi bahan RAM kurang tahan haba dalam jangka panjang supaya dapat mempercepatkan jangka hayat RAM.

4. Tindakan Khas

Tindakan overclocking yang tidak bersesuaian juga boleh menyebabkan RAM komputer rosak, malah semua komponen penting pada motherboard juga boleh rosak pada masa yang sama.

5. Kecacatan Pengeluaran

Barangan yang dipanggil keluaran kilang, sudah tentu, juga boleh mengalami kecacatan apabila ia dibuat. Jadi jangan keliru jika ada barangan elektronik yang baru anda beli tetapi sudah lama tidak digunakan dan mengalami masalah.

Baca Juga : Komponen-komponen Utama Komputer dan Fungsinya

Tanda dan Ciri Ram Komputer Rosak

Untuk mengesan RAM komputer yang rosak tidak boleh dilihat dari satu tanda sahaja, tetapi jika tanda-tanda ini bertepatan dengan tanda-tanda lain maka anda boleh yakin bahawa RAM komputer anda sedang memasuki tempoh haus dan lusuh.

1. Komputer Dimatikan Secara Tiba-tiba

Apabila bekerja pada komputer, tanpa sebarang pemadaman atau masalah dengan pengambilan kuasa, tetapi terdapat 2 kemungkinan, boleh jadi RAM mula tidak berfungsi atau bekalan kuasa.

2. Mulakan Semula Komputer Sendiri

Seperti dalam point pertama, hanya kejadian komputer dimulakan sendiri boleh disimpulkan jika ia adalah salah satu ciri RAM komputer yang mula tidak berfungsi.

3. RAM yang tidak dapat dikesan atau Jumlah yang salah

Jika RAM tidak dikesan pada komputer atau dikesan tetapi nombor yang disenaraikan tidak sepadan dengan jumlah yang dipasang, jelas bahawa mesti ada masalah dengan RAM.

4. RAM Tidak Dikesan dalam Bios

Apabila RAM Tidak Dikesan dalam Bios apabila komputer dihidupkan, besar kemungkinan RAM akan rosak dan mati tidak lama lagi, atau mungkin terdapat slot yang rosak.

5. Ralat Memasang Perisian

RAM berfungsi untuk menyimpan data sementara sebelum ditulis semula atau mula ditulis pada cakera keras, bermakna jika kerap berlaku ralat semasa memasang semua jenis perisian, ia mungkin salah satu ciri RAM komputer yang buruk.

6. Skrin Kosong Hitam

Tanda ini berlaku apabila komputer dihidupkan, jika skrin monitor hanya gelap atau kosong hitam sahaja, kemungkinan jika bukan VGA sudah pasti RAM yang menjadi masalah.

7. Skrin Biru berlaku

Skrin Biru sentiasa berlaku jika terdapat tanda-tanda kerosakan pada perkakasan yang berfungsi sebagai memori. RAM boleh jadi hard disk, cuma kebanyakan punca Blue Screen berlaku kerana RAM ada masalah.

8. Terdapat bunyi bip yang panjang atau beberapa kali

Bunyi “Bip” boleh menjadi beberapa kali panjang atau pendek apabila komputer dihidupkan dan tiada tanda-tanda pemuatan, jadi anda boleh segera menyemak keadaan RAM komputer.

9. Komputer sangat perlahan

Tanda seterusnya ialah komputer boleh hidup seperti biasa, tetapi selepas itu ia terasa lembap atau dibiarkan sukar untuk kembali ke keadaan komputer biasa.

10. Sukar untuk Mengakses Program

Point ke 10 masih berkaitan dengan point ke 9 dimana komputer sangat letih nanti.Software yang sukar digunakan juga merupakan salah satu ciri RAM komputer mula rosak.

11. Selalunya Tidak Menjawab

Masalah RAM akan menyebabkan storan memori sementara tidak berjalan dengan baik sehingga banyak program atau OS yang digunakan mengalami Not Responding.

12. Komputer cepat panas

Tanda terakhir ialah komputer cepat panas apabila digunakan. Tidak semestinya masalah berlaku pada bahagian RAM. Cuma terdapat tanda-tanda lain seperti di atas, boleh disimpulkan bahawa RAM komputer berkemungkinan besar rosak. Nantikan maklumat menarik lain di laman teknologi Ibnufirnas.com