Kenapa Surat Lamaran Kerja Penting

Surat lamaran kerja menjai penting itu karena inilah proposal pertama yang akan dinilai oleh seorag HRD perusahaan.Jadi,jika anda ingin melamar pekerjaan,anda wajib untuk membuat proposal ini dengan baik dan benar.

Ada beberapa point yang bisa anda lakukan,seperti :

 

Gunakan alamat e-mel dengan nama penuh anda

Walaupun ia mungkin kelihatan remeh, ia sebenarnya adalah alamat e-mel yang juga penting untuk diberi perhatian. Biasakan menggunakan alamat e-mel dan nama yang sepadan dengan nama penuh anda semasa memohon pekerjaan.

 

Baca : Surat lamaran kerja alfamart

 

Cuba jangan gunakan alias atau perkataan tambahan dalam e-mel.

 

HRD menerima puluhan hingga ratusan permohonan kerja. Buat CV yang mengandungi maklumat dengan cara yang menarik dan jelas agar tidak menjemukan dan diingati oleh HRD yang membacanya.

 

Sementara menunggu panggilan kerja, boleh jadi berjuta-juta sebulan

Menunggu panggilan kerja boleh menjadi sangat tertekan, terutamanya jika tiada jawapan daripada HR. Jadi untuk kali ini, lebih baik aktif bersama Lifepal Partners.

 

Di sini anda boleh mendapatkan akses kepada pelbagai produk insurans daripada syarikat insurans terkemuka di Indonesia. Tugas anda adalah memasarkan pelbagai produk insurans kepada orang ramai.

 

Bukan separuh hati, kalau gigih berpeluang dapat income bulanan sampai Rp. 30 juta, anda tahu.

 

Jom daftarkan diri anda di Mitra Lifepal sekarang juga!

 

Perlukan rundingan atau ingin bertanya soalan tentang profesionalisme dalam dunia pekerjaan semasa, tanya soalan anda di Ask Lifepal.

 

Untuk menjawab soalan di atas, ada baiknya anda memahami apa itu surat permohonan kerja dan betapa pentingnya ia. Di sini, pasukan career.id telah menyusunnya khas untuk anda:

 

Surat Permohonan Kerja Bukti Bertulis Penyerahan Kerja

Luangkan masa anda untuk menulis surat permohonan kerja yang baik dan berkesan. Kebanyakan pencari kerja tidak melihat kepentingan surat lamaran atau surat permohonan kerja. Kebanyakan masih menganggap curriculum vitae (CV), resume, dan portfolio adalah segala-galanya. Tetapi adakah anda tahu bahawa apa yang sebenarnya dilakukan oleh surat lamaran itu?

 

Secara umumnya, surat lamaran kerja atau surat iringan adalah surat iringan yang menonjolkan pencapaian yang telah anda capai semasa berada di alam akademik hingga ke alam pekerjaan. Surat ini juga menerangkan bagaimana pencapaian itu sesuai dengan jawatan kosong yang anda mohon.

 

Mempunyai surat permohonan kerja yang anda sertakan akan memudahkan perekrut untuk melihat matlamat dan kelayakan anda dalam jawatan yang mereka perlukan. Supaya perekrut tidak mengambil masa yang lama untuk melihat fail lain.

 

Surat lamaran juga akan menambah butiran tentang kekuatan anda yang disertakan dalam resume. Oleh itu, surat permohonan kerja sering digunakan oleh perekrut untuk membezakan calon yang mempunyai kelayakan yang sama.

 

Surat permohonan kerja digunakan sebagai dokumen bertulis untuk permohonan kerja. Melalui surat permohonan tersebut, terdapat beberapa lampiran yang biasanya disertakan seperti salinan fotostat atau imbasan kad pengenalan, diploma terkini, pengalaman bekerja, surat perakuan, dan sebagainya. Dokumen ini adalah pengenalan anda kepada bakal syarikat, jadi dokumen ini sangat penting.

 

Adakah tidak dapat dibayangkan sekiranya anda menghantar semua bahan yang dinyatakan di atas tanpa disertakan dengan surat permohonan kerja? CV, resume, portfolio dan bahan lain boleh mendarat di tong sampah perekrut tanpa tujuan yang jelas.

 

Surat Permohonan Kerja Pertimbangan Penerimaan Pekerja

Perekrut akan mempertimbangkan kualiti surat permohonan anda jika ada calon lain yang mempunyai pengalaman kerja yang sama. Syarikat yang memerlukan pekerja dengan kedudukan strategik membuat pemilihan yang ketat. Calon dari pelbagai latar belakang akan bersaing untuk satu jawatan. Dengan latar belakang yang pelbagai dan persaingan yang sengit, perekrut mesti mempertimbangkan pelbagai dokumen yang dikemukakan oleh pemohon.

 

Dalam situasi seperti ini, surat permohonan kerja memainkan peranan yang penting. Oleh itu, anda dikehendaki dapat menulis surat permohonan kerja dengan betul dan betul. Dan juga mesti kelihatan unggul (menonjol), supaya permohonan anda tidak sia-sia.

 

Sudah pasti surat permohonan kerja adalah senjata ampuh untuk menunjukkan sisi terbaik anda di mata syarikat. Surat lamaran yang baik menjana minat. Perekrut biasanya cuba memastikan proses pemilihan fail pemohon diperkemas dan pantas.

 

Jika surat permohonan kerja anda tidak kelihatan menjanjikan, permohonan yang lain (CV, resume, portfolio, dll.) Tetapi jika surat itu menarik dan berbeza, perekrut akan gembira untuk melaburkan masa dan usaha dengan lebih terperinci peperiksaan.

 

Pada asasnya, jika anda yakin dengan kebolehan dan pengalaman anda tentang sesuatu jawatan, maka laburkan masa anda untuk menulis surat permohonan kerja dengan bersungguh-sungguh. Sentiasa pertimbangkan jika anda berada dalam kedudukan di mana pesaing lain dibandingkan dengan nilai CV yang sama seperti anda. Surat permohonan kerja menunjukkan perbezaan anda.

 

Surat Permohonan Kerja Memberi Kesan Profesional

Surat permohonan kerja yang baik akan membuatkan anda kelihatan lebih profesional berbanding calon lain. Surat permohonan kerja menerangkan bahawa anda sangat inginkan jawatan yang anda mohon dalam syarikat. Tunjukkan keinginan anda dengan menghantar permohonan dengan berkesan dan mungkin. Selain menyediakan dokumen sokongan untuk kebolehan dan pengalaman anda, anda juga perlu menulis surat permohonan kerja yang kukuh.

 

Surat permohonan kerja boleh menjelmakan diri anda menjadi seorang tokoh profesional dan menguasai jawatan yang dimaksudkan. Dokumen pengenalan ini membantu mengarahkan perhatian perekrut kepada sorotan dan kepakaran anda yang disenaraikan pada resume anda.

 

Jika anda bersaing dengan calon lain dengan margin yang sempit, surat lamaran anda mungkin akan mempengaruhi perekrut untuk memilih mengupah anda berbanding orang lain.

 

Surat Permohonan Kerja Menyampaikan Maklumat Yang Hilang Dari Resume Rasmi

Surat permohonan kerja membentangkan maklumat yang tidak disertakan dalam resume rasmi. Kerana ada kemungkinan surat permohonan kerja boleh digunakan untuk mengingatkan perekrut siapa anda. Ada kemungkinan bahawa perekrut mengingati sesuatu tentang anda, sama ada bekas rakan sekerja dari kolej, bekas rakan sepasukan, atau rakan lama yang telah lama berpisah.

 

Surat permohonan kerja mempunyai kuasa untuk menceritakan kisah tentang kebolehan dan pengalaman. Fleksibiliti naratif dokumen adalah apa yang membezakannya daripada resume atau CV. Anda boleh menulis sesuatu yang unik melebihi apa yang terkandung dalam dokumen CV, supaya perekrut mempunyai pertimbangan lain dalam melihat anda.

 

Seperti yang dijelaskan di atas, tiada yang mustahil bagi perekrut untuk menganggap anda atas sebab asal, kampung halaman, mahupun alumni sekolah yang sama. Anda seharusnya boleh menulis secara terperinci dan padat tentang siapa anda dan perkara yang anda tawarkan.

 

Surat Permohonan Kerja Yakinkan Segala-galanya dalam Senarai Tauliah

Tulis surat permohonan kerja yang baik, menunjukkan sisi terbaik anda yang tidak kelihatan pada resume atau CV. Bagaimana untuk membuat perekrut percaya bahawa apa yang tertulis pada resume, CV atau portfolio anda benar-benar bagus untuk anda? Atau apabila nota resume anda mempunyai pengalaman yang tidak rapat antara satu sama lain, bagaimana perekrut akan tahu anda benar-benar mempunyai pengalaman?

 

Semestinya, jurang ini boleh dijawab semasa proses temuduga, manakala pada peringkat awal surat permohonan kerja memainkan peranan penting dalam menjelaskan perkara ini. Surat permohonan kerja menambah kehidupan dan dimensi pada senarai kelayakan anda.

 

Selain itu, anda boleh menerangkan secara naratif pengalaman yang disenaraikan dalam dokumen sejarah kerja anda dalam surat permohonan kerja anda. Kebolehan menulis naratif dalam surat permohonan kerja ini memerlukan kemahiran yang bukan mudah. Anda perlu melatih diri anda dengan baik setiap hari.

 

Surat Permohonan Kerjasama Kepentingan CV atau Portfolio

Surat permohonan kerja mempunyai fungsi penting, setara dengan CV, resume, dan portfolio. Surat permohonan kerja menetapkan nada seperti berkomunikasi. Apabila anda masuk ke dalam bilik, tersenyum dan menghulurkan tangan untuk berjabat tangan, anda sudah pun membuat kesan pertama yang baik. Malah sebelum anda mengatakan sesuatu, pakaian, langkah, ekspresi dan sebagainya anda sudah menentukan sifat interaksi anda dan menunjukkan langkah yang jelas ke hadapan.

 

Surat permohonan kerja melakukan perkara yang sama. Suara anda dan irama ayat yang anda gunakan akan bercakap banyak tentang anda, walaupun sebelum pengurus mengetahui lebih lanjut tentang anda.

 

Selepas membaca penjelasan di atas, anda pasti akan mengetahui fungsi surat permohonan kerja dengan lebih terperinci. Walaupun bakal syarikat tidak menyertakan menghantar surat permohonan kerja dalam pengumuman kekosongan, anda tetap perlu menghantarnya bersama-sama syarat lain. Kecuali jika proses permohonan untuk bakal syarikat menggunakan sistem laman web dengan ruangan terhad.

 

Bagaimana dengan sahabat berkarir.id, fahamkah anda betapa pentingnya surat permohonan kerja dalam proses permohonan? Jika anda ingin mengetahui langkah-langkah membuat surat permohonan kerja, team karir.id telah menyediakannya. Jika anda mempunyai sebarang soalan, sila taip di ruangan komen dan kongsi artikel ini dengan rakan anda.